<<--Vissza Cikkek  /  <<--Bácsa  / <<--Címoldal-Szigetköz


90 NAPJA ÁLL A BÁCSAI ÉGETŐ
A hulladékot Győrből Dorogra szállítják, százmilliós kiesest okozott eddig
SUDÁR ÁGNES
2013.02.26.

 

     Vargáné Makláry Eleonóra igazgató elmondta, a héten lesz 90 napja annak, hogy a működést felfüggesztő - elsőfokú - határozat ellen a fellebbezésüket benyújtották, a választ azóta várják. „Hogy mit csinálnak az embereink? Amíg hó volt, havat hánytak. Most a parkrészt rendezik, festenek, a felújításokat végzik. De nem égethetünk. Sokat elmond ugyanakkor a helyzetünkről, hogy a felfüggesztés óta tízszer voltak már ellenőrizni a hatóságtól, mert olyan bejelentéseket kapnak, hogy mi mégis égetünk. A kémény azért füstöl, mert a kazánt üzemben kell tartani, különben a hidegben tönkremegy."

     A feljelentések kapcsán jegyezzük meg, hogy a városrész lakóinak egy részében félelmet, aggályokat kelt az égető. A kapacitásbővítés kapcsán hozott határozatban is szerepel, hogy volt aláírásgyűjtés a helyiek körében, illetve három magánszemély ellenvetéssel élt. Arra a felvetésünkre, hogy miért nem nyit az égető a lakosság felé, azt a választ kaptuk: „Próbáltunk, de rendre feljelentés lett a vége. Akikkel küzdünk, azokat évek óta nem tudjuk meggyőzni."

     Hogy miért nem, arról az ellenzők egyik legfőbb szószólóját kérdeztük. Bárány István önkormányzati képviselő leszögezte: „A sósavmérő nélküli működés alapvető" bizalomvesztést eredményezett, főképp annak tükrében, hogy a vészkémény használatával kapcsolatban sem kaptunk egyértelmű választ." Bárány azt is hozzátette: tudja, hogy mintegy félszáz embernek munkát ad az égető, nem az a cél, hogy bezárassák. A témában ugyanakkor sajtótájékoztatót kíván tartani március első napjaiban.

     Nem gondolta az égető vezetése, hogy az elromlott sósavmérő cseréje ilyen sokba kerül majd nekik. A 90 napos leállítás százmilliós nagyságrendű kiesést jelent eddig. Az igazgatónő szerint legfeljebb fél évig lehet ezt a helyzetet bírni, az égető tartalékai sem végesek. Próbálják megtartani az ügyfélkörüket, ezért a hulladékot (ők maguk) Győrből Dorogra szállítják - az az égető van a legközelebb hozzájuk. Győr és Dorog között 113,5 kilométer a távolság, s az útvonaltervező szerint 1 óra 15 perc. Ennyit utaztatják tehát a hulladékot, de mindet nem lehet. A kórházi veszélyes anyagoknál ez gondot is okozott, azokat - úgy tudjuk - most Budapestre szállítják. A Dunántúlon működő speciális égetők közül egyébként még Balatonfűzfő jöhetne szóba, de ott az útidő hossza több, mint Dorognál.

     A témát folytatjuk, részben a már beígért sajtótájékoztató, részben pedig a fellebbezés okán, amelyről valóban döntést kellene már hozni.

 


Konténerekben ált a megsemmisítésre váró hulladék, FOTO; MÉSZÁROS MÁTYÁS

 

Forrás: kisalfold.hu (KISALFÖLD napilap)

 

 

 - LAP TETEJÉRE -


ingyenes webstatisztika