Vissza Vissza <--Események <<-- Önkormányzat <<<--Bácsa-Révfalu   


 

 

Mit kezdjünk a kerti hulladékkal?

 

 

Tisztelt Olvasó!

A kerti hulladékok kezelése zavaró megoldásainak közös visszaszorítása elősegítésére fordulok Önhöz Kedves Olvasó!

A téma közügy, mert sokan másokat zavaróan úgy tüzelik, vagy úgy rakják le, hogy ezzel szabályt is sértve, súlyos pénzbírságot kockáztatnak. Hogyan lehet szabályosan, elbánni, az összegyűlt avarral, gallyakkal, nyesedékkel? Az alábbiakból kiderül!

 

ELÉGETHETJÜK!

A kerti hulladék égetésének szabályait a győri önkormányzat a környezetvédelemről szóló 63/2003.(XII.19.) számú rendeletben szabályozza, amelynek értelmében április és október hónapokban Bácsa, Gyirmót, Győrszentiván, Jancsifalu, Kismegyer, Likócs, Ménfőcsanak, Pinnyéd, Révfalu, Sárás, Sziget és Újváros városrész; illetve Gyárváros területe a Stadion utca, Tompa utca, Toldi utca, Nagysándor J. utca négyszintes lakótömbjei kivételével; Szabadhegy területe a Jereváni utca, Erfurti út, Soproni utca, Szőnyi Márton út kivételével; Nádorváros területén a magas beépítésű területek által körbezárt családi házas lakóövezetekben valamint Adyváros területén a Tihanyi Á. út - Mester utca - Török István utca - Szigethy A. út - Fehérvári út által határolt családi házas lakóövezetekben az előírt feltételek betartásával el lehet a kerti hulladékot égetni. Az égetésre az engedélyezett területeken is csak akkor kerülhet sor, ha az saját telken belül a szomszédos telken lévő épületektől tíz méternél, saját telken lévő épülettől öt méternél nagyobb távolságra történik. Az égetést 18 év feletti személy szélcsendes időben 8 és 17 óra között végezheti. Égetni száraz avart és kerti hulladékot lehet úgy, hogy az személyi biztonságot nem veszélyeztethet, vagyoni és környezeti kárt nem okozhat, a keletkező hő és füst a környékben levő növényeket nem károsíthatja, és nem zavarhatja a környező ingatlanok használatát. A tüzet felügyelet nélkül hagyni tilos, őrzéséről, terjedésének megakadályozásáról és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni és az ehhez szükséges anyagokat és eszközöket a helyszínen tartani.

 

ELVITETHETJÜK, LEDAHATJUK!

Ha nem akarunk égetni vagy nincs rá lehetőségünk: Akkor a családi házas övezetekben a két kuka közül a heti rendszerességgel üríttethető barna fedeles kukáinkba vagy az előzetesen vásárolt zsákba rakva (díjért) vitethetjük el a biológiailag lebomló kerti hulladékokat. Belekerülhet többek között ételmaradék, gyümölcshéj és csutka, zöldségmaradék, tojáshéj, kávézacc, eldobható pelenka, falevél és a lenyírt fű. Mivel ezt a szolgáltató komposztálja, fontos, hogy egyéb anyagok – például műanyagok, fémek – ne kerüljenek bele. Míg a fás szárú növényi részeket a győri hulladékudvarokba ingyenesen is bevihetjük! Elérhetőségükről a www.gyhg.hu weboldalon tájékozódhatunk.

Városrészünk hulladékudvara, Kisbácsán a Kalapács - Szitásdomb utcák kereszteződésében található a Szitásdomb, az Új és régi Bácsai utakról jól megközelíthetően. Nyitva: hétfő és kedd kivételével, 09 órától 17 óráig.

 

KOMPOSZTÁLHATJUK!

Akik saját kerttel rendelkeznek, maguk is komposztálhatnak, így nem csak a kerti hulladék elhelyezése lesz megoldott, de a talajunkat is feljavíthatjuk vele. Elsőként gyűjtsünk össze annyi barna és zöld hozzávalót, amennyit csak tudunk. A barna hozzávalók száraz, kemény, magas széntartalmú anyagok, mint a gallyak, száraz levelek. A zöld hulladékok friss, lágy, nedvdús, nitrogénben gazdag anyagok, mint a frissen vágott fű, de ide tartoznak az ételmaradékok is. Az alapanyagok kisebb darabokban gyorsabban lebomlanak, ezért a nagyobb ágakat érdemes felaprítanunk. A már kész, érett, felhasználásra alkalmas komposzt összeesik, barna színű és szagtalan, így az könnyen lapátolható, porhanyós, földszerű anyag lesz. Minőségét még tovább finomíthatjuk rostálással. A komposztanyagot a talajon körülbelül 1 cm vastagon kell szétteríteni, majd óvatosan bedolgozni.

 

A komposztálóba a kerti hulladékok és a nyers konyhai hulladékok, ételmaradékok mellett mértékkel még papírtörülközők, papírgurigák, kartondobozok darabjait, fahamut is tehetünk. A tehéntől, kecskétől, disznótól, birkától, csirkétől és lótól származó trágya nagyszerűen használható komposztként, viszont húsevő állatok ürülékét, köztük a kutyáét és a macskáét nem célszerű beletenni, mert kórokozókat tartalmazhat, amelyek nem mindig pusztulnak el a komposzt halom hőjétől. A komposztba nem kerülhetnek impregnált fahulladékok, magvas gyomok, a gyomok gyökerei, beteg növényi részek, hús, csont és főzött konyhai hulladék sem.

 

Hulladékégetéssel, szabálytalanságokkal kapcsolatban Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Győri Járási Hivatalhoz postai úton a 9023 Győr, Buda u. 5. sz. alatti címre, elektronikusan a hivatal.gyor@gyor.gov.hu e-mail címre, illetve hivatali munkaidőben a 96/795-054 telefonszámon lehet bejelentést tenni.

 

Köszönöm figyelmét és türelmét.
Tisztelettel:
Bárány István
önkormányzati képviselő


 - LAP TETEJÉRE -


ingyenes webstatisztika