Vissza BIBLIOGRÁFIA  /  ÉLETRAJZ

 

FOLIA    ENTOMOLOGICA    HUNGARICA

ROVARTANI  KÖZLEMÉNYEK

LIV                                                   1993                                       p.169-170


 

KÖZLEMÉNYEK – CONTRIBUTIONS

 

 

 

Magyarország faunájára új molylepkefaj a Szigetközből:

a fagyalsodrómoly - Clepsis consimilana (Hübner, 1817)

 (Lepidoptera: Tortricidae)

 

Clepsis consimilana (Hübner, 1817), new to the fauna of Hungary

(Lepidoptera: Tortricidae)

 

 

A Clepsis consimilana (Hübner, 1817) - unifasciana (Duponchel, 1842) szárnyainak fesztávolsága 14-20 mm, alapszíne sárgásbarna, nagyon halvány sötétebb keresztsávokkal. A belső szegélyen ékszerű sötét foltok találhatók, amelyek gyakran egyedüli rajzolati elemei. A nőstény teljesen rajzolatmentes. Leginkább az Adoxophyes orana (F.R.)-hoz hasonlítható, de az utóbbi faj erőteljesebb rajzolatú.

Magyarország területéről korábban még nem került elő, hozzánk legközelebb Szlovákiában találták. Kennel (1908) szerint elterjedési területe Nyugat-és Dél-Európa, Kisázsia, ÉNy-Afrika és ÉNy-Oroszország. Tápnövénye a fagyal (Ligustrum), amelyen áprilisban és má­jusban táplálkozik, júliustól kezdve a talajra lehullott levelek között él, és ott telel át. Az imágó júniustól augusztusig repül, főleg kertekben, ligetekben.

 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Növényegészségügyi és Talajvédelmi Állomás egyik területi fénycsapdáját Győr-Bácsa-i kertemben működtettem. Ez a csapda 1988-ban fogott egy általam akkor még Adozophyes orana aberrációnak tartott lepkét. 1990-91-ben azután fogott még további négy hasonló példányt, amelyek összehasonlítása után már sejthető volt, hogy önálló fajról van szó. 1991 őszén elvittem a lepkéket a MTM Állattárába és a Lepkegyűjtemény hazai anyagában próbáltam meghatározni, sikertelenül. A palearktikus anyag átnézése valamint az ivarszervi vizsgálat elvégzése után egyértelművé vált, hogy a Clepsis consimilana-ról van szó.

 

 

 

 

A Clepsis consimilana ivarszerve

 

 

1992-ben a fénycsapdát kiegészítettem Adoxophyes orana feromonkapszulával, oly módon, hogy azt vékony dróton a gyűjtőtölcsér fölé lógattam. Ezzel a módszerrel sokkal nagyobb számban gyűjtöttem consimilana-t. 10 hím és 3 nőstény példány volt az eredmény. Az eddig fogott 18 példány többsége júniusban, kisebb része pedig - 4 példány - július elején repült. Az Állattár Lepkegyűjteményében négy példányt helyeztem el.

 

 

Irodalom: Kennel, J. (1908): Die palearktische Tortriciden-Zaologica, 21: 742.

 

 

HORVÁTH Gyula János

Győr    

        horvathgyula@postafiok.hu       

 

 

 - LAP TETEJÉRE -

 

 

 

 

 


InterStat.hu